top of page

Det mener læserne om "Kærlighed og Kokospalmer"

Fem ud af seks mulige hjerter fra bogblogger Lotte Ekskildsen fra “Cats, books and Coffee” - det kan vi godt være stolte af - bedømmelsen betyder: “En medrivende læseoplevelse, der har provokeret, udfordret eller glædet. En bog der efterlader en sørgmodighed over, at den er slut. “

Du kan læse resume og bedømmelse via linket her - eller selve bedømmelsen her:

Kærlighed og kokospalmer er en af de fortællinger, der fanger læseren allerede fra starten. Det skyldes ikke kun det flydende og meget levende sprog, men også de billedskabende beskrivelser – tak for at hensætte os til tidens Jamaica.

For en familie at tage så stort et spring som rejsen til Jamaica gør mig dybt imponeret. Jeg føler at man efterlades med et godt indblik i de indledende overvejelser, de store omvæltninger og hvilke udfordringer de medførte for både børn og voksne. Jeg fandt det positivt, at det ikke kun var de skønne sider vi lærte om. At tilvænne sig livet på Jamaica har krævet ofre af dem alle, og mødet med en så fremmed kultur har i sig selv været udfordrende.

Der bliver taget rigtigt godt imod dem blandt de andre expats i byen, og via dette lærer de også en del om de lokale skikke og ”hot or not” blandt den hvide klike. De indser hurtigt, at der er stor forskel på den danske og den britiske indstilling til øen, kulturen og befolkningen – og det medfører nogle (for det hvide samfund) pinlige fejltagelser. Både i dette selskab, men også blandt jamaicanerne, oplever vi den underliggende racisme der skaber spændinger.

At være forsker er ikke et arbejde – det er en livsstil. Og Henning opnår rigtigt gode resultater på sit fagområde – men oplever gang på gang at de ikke omsættes til praksis. Dette medfører gentagne skuffelser for både ham og resten af familien, der i forvejen er præget af en stram økonomi. Det gjorde også, at Musse det meste af tiden var alene om både hus og børn. Hun har tydeligvis været en meget stærk kvinde, der formåede at tage de fleste udfordringer med oprejst pande. Dog var hun, ligesom resten af familien, også berørt af de savn flytningen medførte. Savn efter dem derhjemme, savn efter anderkendelse af Hennings arbejde – og savn efter rugbrød

Gad vide om Musse havde vidst, at hendes gemte breve og dagbøger ville føre til en slægtsroman. Sikkert ikke, men hvor var det godt at hun valgte at gemme denne vigtige viden, så vi andre nu kan få indblik i deres liv. Tak til Kirsten og Elsebeth for at dele denne oplevelse med os.

Følgende er udpluk af et 4 siders resume/anmeldelse fra Hans Jørgen N. Laursen, der er kasserer for Dansk Vestindisk Selskab.

""Kærlighed og Kokospalmer" Af Kirsten Scherer og hendes datter Elsebeth H.B. Sass.

Jeg har i den grad glædet mig til at læse bogen, der er en fortsættelse af den første bog ”Musse, muse og mus”. Det er en fantastisk velskrevet levende bog, som Musse har haft stor indflydelse på uden at vide det, ved, at hun har gemt sine breve og dagbøger gennem sit liv – det kommer i den grad læseren tilgode.

Som slægtsforsker ved jeg, at det har været med stor spænding Kirsten i sin tid åbnede kasserne, for at finde ud af hvilken skat hendes mor havde efterladt sig i form af breve m.v. – og ikke mindst, at hun havde sikret sig at få sine breve retur fra modtageren – så betænksomt og værdifuldt.

Bogen er skrevet som en stærk familiefortælling i et billedsprog, hvor vi følger forældrene Henning og Musse samt døtrene og Anne Mette Kirsten fra 1941, og til de rejser hjem fra Jamaica.

Kan varmt anbefale alle at læse denne vidunderlige velskrevne letlæselige familieroman. Bogen indeholder så fantastiske beskrivelser af livet på Jamaica – bare det at handle ind, eller gå til frisør - at det skal læses...Spændende at læse om de maleriske beskrivelser af kørslen på de jamaicanske veje når familien var på udflugt – ikke mindst til kostskolen ude i bjergene, man føler selv at man sidder som passager i bilen, og ser landskabet foran sig og mærker alle duftene i næseborene – det var dramatisk til tider, og krævede ind imellem sit mod at være både chauffør og passager."

"Tak for en super læseoplevelse!". Sådan skriver Eline Ahnfeldt, der er boganmelder fra God bog. Læs hele hendes anmeldelse her: https://www.god-bog.dk/kaerlighed-og-kokospalmer/ 

“Jeg kan næsten ikke finde ord til min begejstring for “Kærlighed og Kokospalmer”.

Der er så meget der bringer mig glæde , fra begyndelsen af de minder om skolegang i Danmark fra vores barndoms tid - vi er jo jævnaldrende - og mange detaljer om det daglige liv. Og selv om min families rejse til det fjerne USA, da jeg var 10 år var mere kortvarig, var det alligevel en parallel tilpasning, selv om det tropiske element først kom, da jeg var 26 i Puerto Rico og senere St. Croix, var der så meget, der bragte mig fornøjelse og påmindelse om, hvor anderledes man lever på forskellige himmelstrøg. Men det der står for mig som det mest inspirerende ved bogen er den dejlige familie og den kærlighed der stråler ud af siderne om dens samhør. Bogen er så let at læse, sproget naturligt og fortroligt. Jeg nænner næsten ikke at blive færdig med den - jeg rationerer mig til 3 kapitler ad gangen!

Hvor var det skønt, at Musse bevarede alle breve og andre dokumenter ; en gave til dig, Kirsten, som du med Elsebeths assistance benyttede i højeste grad. Jeg er jer dybt taknemmelig for denne gave som giver et stort indblik i så mange forskellige kulturelle detaljer på en letlæselig og hjertevarm måde. Stort Til Lykke med den! ...Bogens længde er faktisk ikke noget, der skræmte mig. Den var på længde med Obamas selvbiografiske bog som var langt sværere at komme igennem!

Held og lykke med salget. JEG KAN ANBEFALE BOGEN I HØJESTE GRAD.”

Nina York

 

“Kærlighed og kokospalmer” er et velskrevet tidsbillede af livet i Danmark efter 2. verdenskrig og ikke mindst familien Hansens ophold i det eksotiske Jamaica. De tropiske omgivelser byder familien på lidt af hvert og som læser føler man næsten, at man er der selv. En flot familiekrønike, der ovenikøbet er baseret på en rigtig familiehistorie." Gitte Larsen, Espergærde.

"Jeg kunne have slugt bogen i én omgang. MEN: Jeg har valgt at tage små afsnit ad gangen, for at fordøje det, og tænke på alle de indtryk bogen giver af familieliv, arbejdsliv, skoleliv i Danmark og Caribien. Alt, så levende fortalt...Fantastisk indblik i kolonihistorie på godt og ondt. Jeg er så meget inde i ”Kærlighed og kokospalmer”...Og bogen fortæller om sider, vi som turister ikke får øje på...Jeg har planer om, at læse både "Musse, forglem mig ej" og "Kærlighed og Kokospalmer" igen! Lis Anni Laursen

”Skønt at læse familieromanen til ende! You are really a storyteller! Et enormt arbejde og en kærlig fortælling om en anden tid! Familie- og kulturhistorie. Et flot minde og dokumentation om Hennings forskning! Bogen er fuld af stemninger og detaljer i en fin gengivelse!” Susanne Rasch

"Dette er en bog, som man er nødt til at læse 2 gange - den er virkelig, på alle måder indholdsrig. Man er fuldstændig " med på rejsen " hele vejen. Bogen er "Alting" : Spændende, hyggelig , sjov, kærlig , vemodig, realistisk og på sine steder lærerig mht. kokospalmerne.  Den er et fantastisk velskrevet tidsbillede fra de år. Helt klart den bedste gave ide jeg har set i mange år." Charlotte Madsen

(Svar skrevet som kommentar på ovenstående) “Jeg kunne ikke være mere enig. Det er en rigtig fin og medrivende bog. Fuld af detaljer og sjove beskrivelser og følelsesmæssige op og nedture. En rejse til en anden kultur og tilbage i tiden. Jeg nød hver en side.“ Helene Kathrina

" "Kærlighed og Kokospalmer” er en meget dejlig bog. Jeg måtte læse og læse, jeg kunne ikke slippe den. Jeg føler mig, som medlem af familien. Hvor har jeg nydt stemningen, når bjergkørsler og Jamaicas natur bliver beskrevet til mindste detalje uden nogensinde at blive kedelig. Musse var en meget stærk og kærlig hustru og mor. Altid respekterede hun Hennings videnskab. Hun var i fuld beundring over hans viden og indsigt. Men at leve med en forsker er til tider ensomt. Hennings krav til sig selv var enorme. Videnskabens jungle chokerende...Kirsten har en flydende, malende måde at skrive på, og man kan nyde bogen, da den føles så let læselig. Vi abonnerer allerede på den tredie bog, - vi har også læst “ Musse forlem mig ej!” og vi kan bare ikke få nok! "  Edel og Simon Hempel

 

“Nu har jeg læst bogen færdig. Hvor er det dog en god bog. Du skriver, som du fortæller. Man måtte bare læse videre og videre. Jeg har jo dårlige øjne, så indimellem måtte jeg ud for at dryppe dem. På den måde kunne jeg klare et par kapitler mere. Jeg har jo besøgt Kirsten og Frank på Jamaica, og vi var inviteret til drinks på verandaen hos Rose og Trevor I huset “Rhyll”, fatastisk! På den måde er bogen selvfølgelig for mig også noget ganske særligt. Jeg beundrer dig Kirsten for at få sammenhæng i alle disse forskellige emner. Der ligger et kæmpe research arbejde bag, Det er jeg ganske klar over. Det er utroligt, du har kunnet gennemføre det meget store projekt. Hvad jeg blev meget rørt og betaget af var, at det lykkedes Kirsten at genfinde venskaberne med sine små veninder.” Ella Andersen

"Nu har jeg “slugt” bogen “Kærlighed og Kokospalmer”. Hvilken fortælling - den er forrygende. Jeg synes at man som læser bliver helt beæret over at få til at være med “ i familien. Kan varmt anbefales.

Ps. Skulle der komme en nr. 3, så er jeg parat ” Gitte Vittinghus

"Hvilket eventyr du beskriver i din dejlige bog....Jamaica er en ø, som jeg kun kender af navn -så det var en oplevelse at læse din beskrivelse af de sortes kultur- deres vaner og traditioner -sammen med jer- på øen. Det der nok fascinerede mig mest i hele bogen - var alle dine “betagende “billeder” ... Super med afvekslingen mellem tekst -breve og priser på div. varer....Græd over den stærke (og fantastiske ) slutning...​TAK for en hel særlig magisk læseoplevelse." Karin B.

 

 

"Kærlighed og kokospalmer , dejlig bog at læse, smuglæste før min mor fik den som påskeæg , vi har begge nydt den fantastiske historie og blev helt rørt over kapitlet hvor forfatteren vender tilbage dom voksen --" Anette Rath

 

“ En dejlig, spændende, letlæselig og sammenhængende bog. Jeg var aldrig i tvivl om, hvor jeg var nået til, trods flere dages mellemrum. Jeg var så indlevet i bogen og i hele familiens problemstillinger.
Bogen indeholder så mange forskellige emner, og jeg er meget imponeret over forfatternes viden og research. “Kærlighed og Kokospalmer” lyder meget romantisk, men er dramatisk!
Jeg vil læse den igen, for at få alle detaljer en gang til."
 Birthe Jensen   

                                        

“ Kærlighed og Kokospalmer" var en nydelse! jeg var med på rejsen. Jeg var fuldstændig inddraget i familiens glæder og bekymringer. Det var som en film foran mine øjne, da bogen er skrevet utroligt malende , men i ord. Bogen ville være egnet som manuskript til en serie på TV. Ved at læse bogen, får man ny viden om livet i troperne. Der er mange udfordringer bl.a. med insekter og kryb. De sidste kapitler berørte mig dybt, tårerne pressede sig på. Hvor er bogen god! Sikken et eftermæle, du en gang kan efterlade. Der er så mange detaljer, som jeg vil opleve igen. Derfor vil jeg læse bogen endnu en gang." Birgit Gerretsen

"En familie der levede med store udfordringer for at få hverdagen til at gå. Henning arbejdede hårdt i sit laboratorium mange, mange timer dagligt, selv aftener blev ofte tilbragt der. Belønnning og anerkendelse måtte han vente på. De mødte dog søde og hjælpsomme mennesker, så på den måde overlevede Musse og pigerne. Det er en bog, som beretter om afsagn og håb; Jeg må sige der var tårer og smil. Sol og regn. "Bør læses!""  Elly Jensen

“Jeg er lige blevet færdig med din bog. Jeg har læst mange bøger, men det er længe siden en bog har engageret mig i den grad som din bog. Så levende beskrevet som om man selv var der. Du har fået mange detaljer med uden at den er sentimental. Rørende til sidst med ... Der måtte jeg fælde en tåre.

Øv!!!at jeg er færdig med den. “ Gunilla Larsen

(Jeg, Elsebeth, har udeladt det mellem prikkerne - for ikke at afsløre for meget)

"Jeg har nu givet bogen videre til min datter, men når hun har læst den, vil jeg læse den en gang til og suge alle detaljer til mig. Jeg kan ikke få nok! Man bliver fuldstændigt inddraget i bogen. Sproget glider flydende og malende, og man oplever det som at være der. Man får et levende billede af livet først i Danmark og senere det meget anderledes liv i tropeheden. Kontrasten på de to forskellige liv er voldsom. Videnskabens problemer bliver beskrevet på en diskret måde." Anne Jensen

Forsiden på bogen Kærlighed og kokospalmer
bottom of page