top of page

Teatergårdens økologi

økologi mærket

For 4 år siden besluttede jeg, at omlægge gården til økologisk landbrug. Det gav god mening, syntes jeg, da de dyr vi havde på det tidspunkt alligevel blev fodret økologisk og haven også blev dyrket efter økologisk principper. 

Det tager op til tre år før en gård med frugttræer er omlagt til økologi, og da de nu er gået, må jeg idag kalde gården og afgrøderne for økologiske - hurra for det!

økologisk syltetøj
Grise med krølle på halen

Jeg plejer at have hjemmelavet syltetøj, eddiker, saft og. lign. og jeg sætter en stor ære i, at mine produkter er præcis, som jeg ville lave dem til min bedste veninde. Jeg bruger gode gamle opskrifter (nej, undskyd - jeg sylter ud af hovedet)  - og sorter! Stor smag og masser, masser af økologiske bær fra haven.

 

Jeg har nogle få bede med jordbær, en masse ribs og solbær, færre stikkelsbær og nogle år virkeligt mange brombær (Av, hvor de stikker!). For tre år siden plantede jeg små stiklinger af efterårshindbær, og i år håber jeg, at de giver nok udbytte til, at jeg kan sylte af dem - men eller uden andre bær.

 

Her er ikke tale om storproduktion - det er ikke muligt, da jeg jo selv passer haven, plukker bærene, renser og sylter ved siden af alt det andet jeg går og laver. Syltning af egen avl er faktisk et rimeligt tidskrævende arbejde, men jeg synes også, det er en dejlig tilfredsstillelse at lave noget lækkert af det, som naturen beriger mig og min have med. Personligt synes jeg selv, at mit syltetøj smager herligt og man behøver ikke et tykt lag, da det er så koncentret i smagen. Om sommeren smager det skønt på nybagt brød, og om vinteren er det perfekt til æbleskiverne. En sød gave... 

Som andre landbrug med økologisk status får jeg kontrolbesøg hvert år og skal redegøre for gårdens afgrøder, gødning mv. I dag har vi kun frugtbuske og træer og et par gamle høns, så det er overskueligt. I en årerække havde vi frilandsgrise - født økologiske og når vi købte dem vejede de ca 30 kg. Vi fodrede udelukkende økologisk og de levede i en stor fold med et lille hus godt fyldt med halm. Der var et søbehul, så grisene kunne tage mudderbad og dermed beskytte sig mod solen, og de fik hver dag brusebad med haveslangen. Uh, det var noget de kunne lide. Skulle vi igen finde på at få økologiske frilandsgrise, så vil de få et herligt liv med  krølle på halen, men selvom det er en kæmpe fornøjelse at have de søde grisebasser, så stiger arbejdsbyrden også betragteligt og lige nu slår tiden ikke til! Derfor har vi desværre ingen grise i dag. 

hønen Røde

Vores meget gamle høne - ca 12 år - hun hedder Røde

bottom of page